Bygdehistorie

Arnøyhamn bygdelags

hjemmeside

Her samler vi i historiske bilder og dokumenter fra bygda. Litt rotete foreløpig, men skal få i system etter hvert.

Kom gjerne med bidrag til denne sida.

Britt Unni Simonsen har sendt oss et fantastisk bygdehistorisk dokument: "Nancy Marie Simonsen forteller". Britt skriver i forordet:

 

I 1986, mens jeg gikk siste året på Ingeniørhøgskolen, spurte jeg mamma om hun kunne skrive å fortelle hvordan hun hadde det da hun var barn. Ikke lenge etter fikk jeg en kladdebok i posten, der hun fortalte om sitt liv så langt tilbake som hun kunne huske. Hun forteller bl.a. om en barndomstid med 1. verdenskrig og spanskesyken, om ungdomstiden som besto av mye hardt arbeid, stort ansvar, og alvorlig sykdom i familien. Hun forteller også om da hun reiste bort i huspost og som budeie. Og hun forteller om det første huset de bygde - som de flyttet inn i på bryllupsdagen, og hvordan de jobbet for å få opparbeidet Solbakk – til krigen kom og alt ble brent. Hun skulle fortelle om evakueringa senere, men det ble det dessverre ikke noe av.

Britt.

 

Vi takker Britt for bidraget ! Klikk på bildet for å lese Nancy sin historie. Dokumentet inneholder også mange bilder.

Vi har no systematisert de gamle bildene fra bygda og delt dem i tre album. Mange av bildene er henta ut fra facebook-sida "Skjervøy før og nå". De som har bidratt med bilder og tekst har også gitt sin tillatelse til å bruke dette på vår side. Den siste bidragsyteren er Yngvar S. Gjesdal som har gitt oss 6 bilder av folk fra Arnøyhamn/Langfjord/Akkarvik. Vi takker for det.

Klikk på bildet for å få en oversikt, med alle tre albumene

Klikk på bildet for albumet "båter". Når det gjelder gamle melkebåten Brattvåg, har Øyvind Kjerstad sendt oss mye informasjon om historikken til båten og videre skjebne etter at den ble tatt ut av rute i Skjervøy kommune. Informasjonen ligger på kommentarfeltet til båten. Vi har erfart at kommentarfeltet ikke alltid er tilgjengelig for nettbrett og mobil. Derfor legger vi i tillegg ut informasjonen HER Mer informasjon om båtens tidlige historie på disse to linkene: LINK og LINK

Klikk på bildet for albumet "folk"

Klikk på bildet for albumet "gamle Arnøyhamn"

 

Når dere har åpnet et bilde, kan dere se teksten til bildet ved å klikke "comment" øverst til høyre.

 

Bidra gjerne med egne bilder til dette albumet ved å sende dem til post@arnoyhamn.no eller kontakte Rolf.

UL Varden

 

Protokollen for UL Varden kom til rette i august i år under opprydding på skolen. Det var Torgunn som fant det som kalles "Forhandlingsprotokoll for UL Varden". Der går det fram at stiftelsesmøtet var 28. juli 1946. Siste registrerte referat var 21. juni 1969.

 

Hele protokollen ligger her slik at den er tilgjengelig for alle. Bygda må i tillegg finne ut hvordan og hvor protokollen skal oppbevares for ettertida. Inntil videre ligger den hjemme hos Rolf.

 

Klikk på ikonene nedenfor for å lese protokollen. (pdf-format)

Side 1 - 30

Side 31 - 60

Side 61 - 90

Side 91 - 121

17.mai bildene fra 2013 og noen år tilbake ligger som power-point. Klikk på bildet.

 

Er det noen som har bedre bilder av toget, og bilde av de årene som mangler, ta kontakt, så legger vi dem ut.

Bildeserie fra en del av Arnøy IL sitt fotballiv fra 70-tallet og fram til vår tid. Se under "Arnøy IL"

Arnøyhamn skole har et rikt arkiv av folk og bygda fra 60-tallet. Et par eksempler her:

Skolebrakka i Arnøyhamn

Skolen på Haugnes før krigen

Klikk på bildene nedenunder for å få fram powerpoint-framvisning av skolebilder fra 60, 70 og 80-tallet:

60-tallet, ca 5Mb

70-tallet, ca 8Mb

80-tallet, ca 4Mb

Vedlagt følger to klassebilder fra min tid ved Arnøyhamn skole.

Med vennlig hilsen

Ann-Elise Jørgensen (Mikalsen)

Framhaldsskolen 1964/65

Foran fra venstre: Dagfrid Davidsen, Birgit Bergheim, Rita Jensen, Ann-Elise Mikalsen, Laila Larsen og Kirsten Lauritzen.

Andre rekke fra venstre: Wenche, Oddbjørg Hansen, Eivind, Margit Henriksen, Unni Ytregård, Arnt Pedersen, Bjørg Nordgård, Aud Olsen,

Tredje rekke fra venstre: Ragnvald Løvli, Viggo Andreassen, Edvardsen, Lidvar Larsen, Jan, Kyrre Gangstad, Solbriller ?,

Bakerste rekke fra venstre: ?, Jan Davidsen, Knut Stabel, Roy Nilsen, ?, Læreren.

1. klasse Arnøyhamn skole 1957/58.

Fra venstre: Kyrre Gangstad, Ann-Elise Mikalsen, Margit Henriksen, Ragnvald Løvli, Roy Nilsen, Lidvar Larsen.

Bak: Lærer Else Nilsen.

 

Elsa Helland har sendt oss to bilder. Hun skriver: Nå sender jeg til deg et bilde tatt av min skoleklasse, som startet i 1952. Bildet er tatt i april 1953. Vi var 9 og hadde Oddbjørg (hans Halfdan) med oss endel, selv om hun egentlig startet året etter). Bildet er tatt rett nedenfor skolebrakka, som ble satt opp like etter 2. verdenskrig. Vi gikk der i 2 år, og flyttet så til "nyskolen".

Bakerst: Lærer (lærerinne) Alla Michalsen (den første læreren vår med lærerutdanning; for en start! Den 2. lærereren vår var Andreas Olsen , i 7. klasse. Ellers hadde vi "erstatningslærere", som det ble benevnt. Må si at mange av dem var dyktige, og de fikk da lært oss mye).

2. rekke fra venstre: Evan, Kåre, Odd, Edgar og Steinar. 1. rekke fra venstre: Anne Lise, Karin Gangstad, Oddbjørg, Karin Simonsen og Elsa.

 

Det andre bildet er

50 års jubileum Arnøyhamn folkeskole 2009. Kull 1952-1959. Tilstede: Lærerne Andreas Olsen(7.kl.) og Ragnar Eilertsen (5.kl.). Elever: Odd Haugestad (Nilsen), Edgar Joramo, Kåre Nilsen, Steinar Martinsen, Elsa Helén Helleland (Helland) og Karin Henriksen (Simonsen). Ikke tilstede: Anne Lise Olsen, Karin Gangstad og Evan Henriksen.

 

 

Arnøyhamn bygdelag